Kerstvakantie, Juleferie

boom

Wat gaat de tijd toch snel en wat hebben we veel te doen. Ja, ook hier in Noorwegen hebben we het druk. Het is alleen een andere vorm van drukte, niet het jachtige wat we in Nederland ervoeren. Het zo dat alles hier meer tijd kost, als je naar buiten gaat moet je extra tijd rekenen voor je warm genoeg aangekleed bent, als je boodschappen gaat doen, ben je tien minuten reistijd enkele reis kwijt aan het naar de winkel rijden, en dan reken ik nog niet de auto pakken. Plannen wanneer je gaat, want de motor moet voorverwarmd worden, en dan niet vergeten de stekker uit de auto halen, anders trek je de hele garage mee. Als je naar de ´stad´wil moet je een half uur reistijd rekenen, tenminste in de zomer. In de winter duurt de reis langer vanwege weersomstandigheden en zoals nu, vanwege de vele elanden die de weg overtrekken. Je moet dan echt voorzichtig rijden en niet harder dan 60, wat eigenlijk al heel hard is als er plotseling een eland voor je auto staat. Ook een zeer vanzelfsprekend iets als het verwarmen van je huis kost hier meer tijd. De elektrische kacheltjes zijn absoluut niet voldoende om het huis warm te krijgen, zeker als het min 20 graden is. Dan heb je de houtkachel hard nodig. En dat betekent, hout uit de houtschuur halen, zorgen voor kleine aanmaakhoutjes en dan regelmatig de kachel bijvullen. Allemaal dingen die in Nederland zo vanzelfsprekend, zo dichtbij en zo makkelijk zijn. Mis ik dat, de vanzelfsprekendheid, het gemak, de korte afstanden? nee, absoluut niet! Het rijden naar de winkel of naar de ´stad´is een genot! Allemaal mooie natuur om je heen. Hout klein hakken en kachel bij vullen? Heerlijk om lichamelijk werk te doen, om regelmatig in beweging te komen…hoef ik niet naar de sportschool! Al die kleren die je aan moet als je naar buiten gaat? Ach, kwestie van wennen!
Hva går tiden rask og hva har vi mye å gjøre. Ja, også her i Norge har vi det presset. Det er bare en annen form for travle, ikke den hektiske hva vi opplevde i Nederland. Det er at alt ta mer tid her, hvis du må gå ut, må du teller ekstra tid for å ta på deg nok klær, hvis du vil gå til butikken, ta det ti min. reisetid, enkelt vei. Du må plane når du vil gå fordi motoren må bli varmt for, når det er kuldegrader, og du må ikke glemme å ta ut støpsel ellers vil du ta med hele garasje! Hvis du vil gå til nærmeste ´byen´ tar det et halv timer å kjøre, i det minste i sommeren. I vinteren ta det lenger på grunn av været, det kan bli veldig glatt, og på grunn av de mange elger som krysser veien. Man må kjøre veldig forsiktig og ikke fortere enn 60, og det er faktisk allerede veldig fort når det stå plutselig en stor elg fra 500 kilo for bilen din! Også en veldig selvfølgelig ting som å varme opp huset ditt, ta mer tid her. De elektriske ovnene er ikke nok for å varme opp huset vårt, viss det er minus 20 grader eller mer. Da trenger du vedovnen. o g det betyr å hente ved fra uthuset, sørger for at det er nok små kvister og regelmessig fylle ovn. Alle sammen tinger som var i Nederland så selvfølgelig, så rett ved og så lettvint! Savner jeg det, selvfølgeligheten, bekvemmeligheten, kort avstander? Nei, absolutt ikke! Det kjøre til butikken eller byen er et nyting! Alle sammen så vakkere natur utenom deg. å hogge ved og fylle vedovn? Herlig om å få nok mosjom….trenger jeg ikke å gå til en idrettskole! Al de klær som man må ta på seg når man går ute? Vel, vi vil bli vant til det!
 En eindelijk is het dan kerstvakantie! De kerstboom staat, de kerstversiering is aangebracht. De kerststerren hangen voor de ramen, buiten staat de lantaarn, de verlichte kerstboom met echte sneeuw en de kaarsen in de zelfgemaakte ijslichten. De koekjes zijn gebakken, de lefser en stomper zijn klaar, het elandenvlees ligt te wachten in de diepvries op kerstavond.
Og endelig er det juleferien! Juletre er ferdig, julepynter er settet. Julestjernene henger for vinduene, uten er lykta, lyset juletre med ekte snø på og stearinlysene i sjøllaget islyser. Kakene er baket, lefser og stomper er ferdig, elgkjøttet venter i fryset på julaften.
 Vrijdagavond, 21 december 2012, rond half acht vertrokken we naar Gardemoen om onze drie kinderen, Janneke, Tomas en Joris, op te halen. Ze zullen een hele week blijven en dat heeft ons, ouders, zeer verheugd!!! Dit was de eerst kerst in Noorwegen, samen met ons hele gezin!!! We hebben enorm genoten van elkaar! Boswandelingen gemaakt, naar Trysil geweest, de kinderen hebben een dag op de berg gesnowboard en de kinderen hebben ervaren hoe het is ´s avonds laat met volle maan en min 20 graden: prachtig dus! Het was zo fijn, dat het mij, Marga, twee dagen koste om ze weer los te laten, nadat ze weer naar Nederland vertrokken waren! Wat miste ik ze erg. Maar daar ben ik niet de enige in en het blijkt, na overleg met collega moeders, dat moeders daar nu eenmaal last van hebben, of je nu geëmigreerd bent of niet. Schrale troost.
Fredag i kveld. 21 desember 2012, omtrent halv åtte drar vi til Gardemoen for å hente våre tre barna, Janneke, Tomas og Joris. De vil bli hos oss en helt uke og vi, foreldene, er veldig glad om det!!! Det var firste julen i Norge, sammen med familien vår!!! Vi nyttet tiden med hverandre! Vi var på tur til skogen, vi var til Trysil, barna har snowboardet en dag på Trysilfjellet og barna opplevde hvordan det van med 20 kuldegrader og fullmåne: veldig flott!!!
Det var alle sammen så veldig fint at det ta meg, Marga, to dager for å slippe barna etter de var tilbake til Nederland. Jeg savner de så mye. Men jeg er ikke aleine om det og det blir, etter snakker med collega-mødre, at mødre har vært plaga av det, eller du er emigrert eller ikke. Ei mager trøst.
 Ik heb twee maanden geleden aan onze kinderen gevraagd of ze een stukje voor ons blog zouden willen schrijven, over hoe zij het ervaren dat wij nu in Noorwegen wonen. Maar daar hebben ze alledrie nog geen tijd voor gehad! Het blijkt dat ze een druk eigen leven hebben met veel vrienden!!! En dan af en toe hier komen, relaxen, snowboarden, al of niet met vrienden en vriendinnen. Ook hebben ze nu een afspraak om iedere maand een dag of avond samen door te brengen en gaan ze samen naar oma, een dagje samen met neven en nichten of naar goede vrienden van ons. Ik zie dat het af en toe moeilijk is, maar dat het ook veel voordelen met zich meebrengt.
Jeg har spørt barna våre, for to måneder siden,eller de vil skrive noe for denne bloggen, om hvordan de erfarer det at vi bor nå i Norge. Men alle tre har de ikke hatt tid for det! De har et egen travelt liv med mange venner!!! Og da kommer de av og til hit, relaxen, snowboarden, all eller ikke med venner og venniner. Også har de lagt et avtale at de vil møte hverandere og de går også sammen til bestemødre, nevør og nieser og til gode venner fra oss. Jeg ser at det er vanskelig noen ganger, men det er også mange fordeler!!!
 Tomas is net een weekendje hier geweest, Joris komt vrijdag met vrienden en Janneke en Ingmar komen eind februari enkele dagen! En verder hebben we regelmatig contact via what´s app; lang leve de moderne tijd!!!
Tomas var her siste helge, Joris kommer neste fredag med to venner og janneke og Ingmar kommer sluten av februar! Og videre har vi regelmessig kontakt over what´s app; Lang leve moderne tiden!!!
 Zoals jullie kunnen zien, komen wij niets te kort!!!
Slik dere kan se, mangler vi ingeting!!!

eten uit Nederland

Het goede van Nederland en van Noorwegen:
Det gode av Nederland og av Norge:

het goede uit Noorwegen en uit Nederland

Het kerstdorp:
Jullandsbyen:

Kerstdorp

Op de dag voor kerst:
Julaften:

voor kerst

vanaf oddheim

Wandelen naar de gapahykken bij Abbortjønna:
Å gå på tur til gapahykken ved Abbortjønna:

wandeling kerstavond

derckx bij de gapahykke

Bij het kanaal:
Ved kanalen:

20121225_133057

Familie Takken:

familie Takken

Sneeuwpilgrimsveiennord2

Sneeuwpilgrimsveiennord

Onze zonen, Joris en Tomas, graven onze dochter, Janneke, in:
Sønnene våre, Joris og Tomas, ´begrave´datteren våre, Janneke:

Janneke ingegravenindesneeuw

Østigarn

20121228_132447

kerst20122

kerst 2012

20121228_133347

De familie Derckx-Schraeder,
Staand v.l.n.r., Bak f.v.t.h.: Tomas, Joris, Janneke, Marga
Zittend, Foran: Johan en Foxy:

familie Derckx-Schraeder

Buiten worstjes grillen. Foto´s gemaakt door Kasper Takken:
Grilling pølser. Bilder tatt av Kasper Takken:

_MG_0223

En ons huis:
Og huset vårt:

_MG_0219 as Smart Object-1

2 thoughts on “Kerstvakantie, Juleferie

 1. Dit is bizar! Ik zei daarnet aan tafel dat het wel érg lang geleden was dat we iets uit Noorwegen vernamen.
  Ik open mijn laptop en zie: Opvei!
  Gewoon te druk gehad met leven dus.
  En wat zal dat een heerlijke kerst zijn geweest zo met zijn allen in het besneeuwde land. Fijn om daar even van mee te kunnen genieten via Marga’s vertellingen gelardeerd met schitterende plaatjes.
  Ben érg benieuwd hoe het eind mei is, als de Roerwegen-delegatie jullie komt bezoeken!
  Een heel hartelijke groet Johan en Marga, vanuit Remunj.

  Like

 2. Lieve Johan en Marga,
  Wat genieten om jullie kinders daar op jullie prachtige plekje te zien. Bijzonder om ze dan alle drie om je heen te hebben. Wij hebben ook zo van hen genoten. Echt heel leuk was dat.
  Heerlijk dat het leven jullie daar zo bevalt. Wij genieten mee.
  mmmm ik wil nog wel wat van jullie ijs/sneeuw (het liefste ijs!).
  wat een heerlijk vooruitzicht (moment) dat jullie ze binnenkort al weer zien, die kinders van jullie.

  liefs van ons alle 5
  een knuffel voor Sira en Foxy

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s