Janneke en Ingmar

Janneke en Ingmar, de vriend van Janneke, komen een lang weekend op bezoek. Het was bijzonder gezellig!

Janneke og Ingmar, kjæreste fra Janneke, kommer på besök. Det var veldig hygellig!

Ze zouden eigenlijk met de bus komen, maar Johan en ik besloten om ze als verrassing op het vliegveld Gardemoen op te halen; en verrast waren ze!

Op de terugweg hebben we voor het eerst in Noorwegen in een file gestaan: de E6 langs het grote meer Mjøsa wordt aangepast en verbreed. Nu is de E6, de enige grote weg van Oslo naar het noorden, een gewone tweebaansweg. En inmiddels zijn er in Noorwegen zoveel auto´s dat een gewone tweebaansweg niet meer voldoet. Veel Noren die in Oslo wonen gaan van vrijdagmiddag tot zondagavond uit Oslo naar hun hytter, of naar familie. Dus vandaar de verbreding en aanpassing. Dit betekent veel werk en duurt lang. De wegwerkers werken dag en nacht en nog is dat stuk, van 20 km, pas eind 2014 klaar. Maar als je daar rijdt snap je ook wel waarom het zo lang duurt: het stikt er van de rotsen die dus allemaal tot ontploffing gebracht moeten worden. Dat is erg secuur werk, er moet precies zoveel dynamiet in de kokers die in de rotsen aangebracht zijn, zodat er niet te veel rots, en ook weer niet te weinig rots ontploft. En dan moeten die rotsblokken afgevoerd worden, wat ook weer veel werk is. Als zo´n ontploffing plaatsvindt ligt het verkeer natuurlijk stil, en dat geeft file, en daar stonden wij dus in. Maar dan heb je wel weer een prachtig uitzicht over het, nu bevroren Mjøsa meer!

De skulle komme med bussen, men Johan og jeg bestemter oss å hente de som en overraskelse; og overrasket var de!

På tilbakevegen stanget vi for firste gang i en kø: veien E6, langs store sjøen, Mjøsa, blir tillempet og utvidet. Nå er E6, den eneste storvei fra Oslo til Nord-Norge,en vanlige tofeltsveg. Og nå er det her så mange biler at en vanlig tofeltsveg oppfylle krava ikke lengere. Flere nordmenner som bor i Oslo drar i helge til hytter eller familien. Så derfor utvidelsen og tilpasningen. Det betyr arbeid og tar tid. Vegarbeiderene jobber dag og natt og ennå er det del, 20 km, bare ferdig sluten av 2014. Men når du kjører da, du forstar hvorfor det tar så lange tid: det er tjukt av kampesteinene som alt må blir sprenget. Det er veldig nøyaktig arbeid, det må bli gjord akkurat nok dynamitt i rørene som er satt i berger, at det sprenger ikke for mye eller for få kampesteiner. Og alt må bli frakte bort, og det er også mye arbeid. Når det er en eksplosjon, traffik er selvfølgelig stenget, og da gir en kjø og da stanget vi i. Men da har du vel en flott utsikt over det, nå fryset, Mjøsa!!!

file

Een rondje Lutnes:

En rundtur Lutnes:Bezoek Jan+Ing

Janneke en Ingmar5Een zware tocht door de diepe sneeuw, Natursti, Blauwe route:

En tungt tur mellom dype snøen, Natursti, Blå tur:een zware tochtHier heeft een eland gelegen:

Her lag en elg:
elandafdrukIn het bos, Pilgrimsveien:

I skogen, Pilgrimsveien:

in het bos2

En natuurlijk worstjes grillen:

Og selvfølgelig grilling pølser:Janneke en Ingmar4

rotsen en ijsOp de terugweg:

På tilbakevegen:20130224_152455

En wat doe je als je jong bent en er is veel sneeuw? Juist, je maakt een sneeuwpop:

Og hva gjor du nar du er ung og det er mye snø? Akkurat, du lager en snømann:

20130224_164709

One thought on “Janneke en Ingmar

  1. Goh, wat ligt er nog veel sneeuw bij jullie! We krijgen komende week de eerste temperaturen boven de 10C; hoera! Wij zijn de kou en sneeuw al behoorlijk zat hier.

    Leuke foto’s weer van de omgeving, jullie kinderen en een ontzettend leuke, lieve Tervurense Herder! Wat een schatje! Trouwens, over schatjes gesproken, Ingmar lijkt ons wel een aardige jongen!

    groeten uit Ede. Erik en Carolien.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s