Kerst 2014

Kerst, Jul, begint in Noorwegen al half november. Dan vinden de eerste julemesser, kerstmarkten, plaats. Deze julemesser worden op meerdere plaatsen georganiseerd. Julegateåpning is een ander iets,  dan wordt er in een gehucht hier in de buurt lichten/kaarsen langs de (bos)weg aangestoken en ga je met z´n allen met fakkels daar lopen, daarna is er glog, gluhwein, en kaker, koekjes. Ook heb je in de aanlooptijd naar kerst verschillende juleborder, kersttafels. Daar kun je dan lekker eten. Vervolgens krijg je juletretenningsfest, ´kerstboomkaarsjesaansteekfeest´, ook met glog en kaker, dan wordt er rond de kerstboom een kring gemaakt, rond de boom gelopen en liedjes gezongen. Ook dit wordt op meerdere plaatsen georganiseerd. In de kerk vind de lysmesse, ´lichtdienst´, plaats en op kerstavond heb je de julemesse, kerstdienst. Ook vinden er juleverksteder, kerstworkshops, plaats, met name op school.
Met het toewensen van ´god jul´, ´fijne kerst´ kun je ruim voor kerst mee beginnen.

Traditioneel wordt de juletre, kerstboom, op kerstavond geplaatst. Tegenwoordig houdt lang niet iedereen zich hieraan. Jul, kerst, bestaat niet uit 1ste en tweede kerstdag, maar uit veel meer dagen. Het begint bij lille jul, dat is de dag voor kerstavond. Julekveld is kerstavond, første juledag, 1ste kerstdag, andre juledag, tweede kerstdag, tredje juledag, derde kerstdag, fjerde juledag, vierde kerstdag en zo verder tot wel de zevende kerstdag, oudjaarsdag. De tijd tussen kerst en oud op nieuw heet romjul, hier zou ik geen Nederlands woord voor kennen. Tussen kerst en oud op nieuw wordt ook nog eens een juletrefest, kerstboomfeest, gehouden, op school doen ze dit in de laatste week voor kerst. Ook hier weer rond de kerstboom dansen en liedjes zingen met kaker en glog. Ook komt dan de Julenisse, de kerstkabouter! In Noorwegen is geen kerstman, (dat is Amerikaans), maar een kerstkabouter met cadeautjes.

Speciaal voor kerst wordt julebrus, frisdrank met prik, gemaakt en juleøl, kerstbier, gebrouwen. Meestal is de juleferien, kerstvakantie 1 week, dit jaar toevallig twee, wat wij wel lekker vonden. julestjerne is de kerstster, zowel de plant als de ster die voor het raam hangt of in de lucht. Dit jaar ben ik begonnen met het breien van julekuler, kerstballen, van Arne & Carlos, twee Noren die o.a. hier hun geld mee verdienen. Ik kreeg van Ingrid, onze buurvrouw het boek cadeau en in de weken voor kerst hebben we in de vevstua met z´n vieren julekuler zitten te breien. Bijzonder leuk en snel klaar, kan ik aanbevelen.

Volgens mij heb ik nu wel de meeste jule-woorden genoemd. alhoewel er vast nog wel meer zijn.

De foto is achter de butikk (winkel in Plassen) genomen:

20141220_141741

 

 

De elandjacht begint 25 september en duurt tot kerst. De jachtverenigingen (daar zijn er hier veel van) hebben allemaal een quotum wat ze mogen schieten. Nu was het afgelopen jachtseizoen zo, dat er minder elanden waren ten gevolge van de toename van wolven in de regio. Wolven zijn in Noorwegen beschermd en hebben een groot gebied nodig. Dit was dus ook de reden dat de eland die wij samen met onze buren zouden kopen pas de week voor kerst geschoten werd. En dat betekende dus een hele dag slager spelen met de buren en hulp van twee anderen. De diepvries zit nu weer lekker vol, en lekker ook voor al ons bezoek dat dus kan genieten van dit heerlijke, eerlijke, vetarme vlees!elgvlees

 

Ons huisje in de eerste sneeuw:Lutumo des.2014Ons bezoek met kerst kwam zondag voor kerst aan, Joris, Janneke, Ingmar en Barbara en Chris, de ouders van Ingmar!!!
En direkt diezelfde dag de bossen in om een kerstboom te plukken:
boompje2de dag erna beginnen met het optuigen, eerlijk gezegd was het, voor ons, genieten om te zien hoe Joris en Janneke zich bezig hielden met het optuigen. Voorgaande jaren kwam het zo uit dat alles al klaar was voordat ze kwamen.kerstvoorbereidingen

In die week natuurlijk lekker wandelen en genieten:
wandelingkerst wandeling2

ingmarChrisBarb<Ingmar maakt een foto van zijn ouders, Barbara en Chris.

wandeling4


wandeling5
En wat Noorwegen met je doet: wandeling7

Onze mooie dochter met haar nieuwe sjaal:
JannekeTochtje naar Trysil, via Østby en Fageråsen, min 27 op het koudste punt, maar met lekker eten als afsluiting.
Trysilkerstkerst3
Een wandeling:
kerst4Zondag na kerst vertrok iedereen weer, Barbara, Chris, Ingmar en Janneke met de auto en Joris met de bus:

JorisHet was een bijzondere gezellige kerst. De derde ontmoeting met de schoonouders van Janneke, Barbara en Chris, en een hele week samen in huis! Wij hebben genoten en we denken met een warm gevoel terug aan kerst 2014!

 

 

 

One thought on “Kerst 2014

 1. Dag Marja en Johan.
  Een zeer mooie impressie van een mooie omgeving.
  Lekker dat winter weer.
  Is hier wel anders in Kikker landje of Kwakkert.

  Gr Geert

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s