6 thoughts on “Harry, het halve varken, harry, halvet griset

 1. Lekker Hammetje zeg! Die Harry is wel een lekker ding, zelfs als hij onder een laag zout zit! Carolien vindt het zielig, met z’n blote blanke velletje in ’t zout… Was het toevallig een flauw varken of zo? 😉

  We hebben alleen geen idee wat voor grauwe massa er uit die plastic zak komt… Het is geen oliebollenbeslag, toch? Carolien dacht aan Reuzel. Is het dat?

  Like

  • Hei Erik en Carolien,
   Die ‘grauwe massa’ in die zak is fass, als ik hetgeen schrijf. Een soort hele fijne gehakt. Ballen draaien met de hand, gaat niet, plakt erg, maar met twee lepels ging het prima. De balletjes zijn bijzonder lekker, een soort Zweedse gehaktballetjes, maar dan lekkerder…(logisch toch, van een eigen, door Nederlanders, opgefokt Noors varken…)
   En skiën doen we nog niet, hoewel dat op de Trysilfjellet wel mogelijk is. (Wij hebben het nog te druk met het gewone werk, hihi)
   We hebben wel langrennski’s (langlauf) gekocht, spannend, dus als de sneeuw voldoende is gaan we vanuit huis lekker de bossen in op de latten!
   Veel liefs, van Johan en mij

   Like

 2. Kijk! Die Harry heeft niet voor niets geleefd! En wat gaat er nu gebeuren met zijn lekkere bilpartij? Wordt-ie te drogen gehangen? Waar? Vacuüm of onbedekt? Hoe lang? (Vragen die voortkomen uit mijn werken bij de Bonte Bentheimer varkens van Sengersbroek.)
  x
  Marjo

  Like

  • Hei Marjo,
   Die ham ligt nu in het zout, wekelijks wordt hij gevraagd en met zout aangevuld. Per kilo een week liggen ongeveer. Hij was 11.3 kilo, we denken echter aan zo’n 10 weken. Andere Nederlands die hier al langer wonen en die de varkens hebben groot gebracht vonden hun ham vorig jaar te zout als je strikt een week de kilo aanhoudt. Na het zouten wordt ie in een net te drogen gehangen, ik weet niet precies hoe lang dat moet.
   Als jij tips hebt, horen we dat graag! En weet jij misschien hoe je zelf zuurkoolspek kan maken?
   Hartelijke groeten, Johan en Marga

   Like

 3. Hallo Marga en Johan, Ik ben bij mijn moeder in Gennep en heb met haar de foto’s op deze website bekeken. Mam vol verbazing met veel ahhh… ohhhh… Ze is onder de indruk van jullie avonturiers zin. Wat knus, jullie huis in de sneeuw. De huiselijkheid bij het verwerken van het geslachte varken. Hoe is het afgelopen met de geschoten elanden? Wij hebben op google.maps gekeken waar Lutnes ligt. Verbazing verschijnt op haar gezicht. Wat een eind weg van Meijel en Roermond. Onvoorstelbaar dat jullie daar nu wonen. En de sneeuw… Prachtige foto’s. De foto’s stralen een koude uit die we bij het bekijken voelen en die we rond de kerst hier ook zouden willen hebben. Niet eerder hoor. Tegen Kersttijd verwachten we uit het hoge Noorden een pakketje met Sneeuw. Kunnen jullie daarvoor zorgen?
  Hier gaat alles goed. Ons moeder doet het heel goed. Ze is erg zelfstandig en kan zich alleen goed redden. Jullie krijgen beide de hartelijke groeten uit Gennep van ons mam en mij.

  Like

  • Hei Roselda,
   Leuk dat je je moeder, tante Els, ons blog hebt laten zien. En zou best sneeuw op willen sturen, ben alleen bang dat jullie nog meer water krijgen dan, hihi. Kom hiernaartoe zou ik zeggen. Hoewel het spannend is of hier ook sneeuw met kerst ligt, schijnt 1 keer voorgekomen te zijn…. Heel veel groetjes,
   Johan en Marga

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s