Van alles wat, Av alt noe.

De laatste foto´s van de natuur waren met veel sneeuw. Uit de reacties blijkt dat men denkt dat het hier nu dus echt winter is, met veel sneeuw en temperaturen onder nul. Maar ook hier varieert het weer en hebben we de afgelopen weken, na de laatste sneeuwfoto´s die op 30 oktober gemaakt zijn, behoorlijk wat dooi gehad! Dit is een vervelende tijd wat het weer betreft, ook volgens de noren! Omdat het dan weer onder nul is en dan weer boven nul, waardoor het glad kan zijn op de weg, (er wordt hier niet met zout gestrooid, alleen met zand,) en op de bospaden, waar zich ijs kan vormen onder de sneeuw. Uitkijken dus! Want een gebroken heup, gebroken ruggenwervel of een schouder uit de kom, daar zitten wij niet op te wachten! Het vergt ook een andere manier van lopen, het blijkt dat je beenspieren hebt waarvan je het bestaan niet wist en waar nu een aanslag op gepleegd wordt, een gratis sportschool met veel gevarieerde oefeningen! Deze periode is echter ook een spannende tijd: wanneer zet de winter echt door? En blijft de sneeuw echt liggen en wordt die hoeveelheid sneeuw alleen maar meer? Er wordt aan ons gevraagd, nadat we over een gladde weg naar Trysil gereden zijn, of we het nu nog steeds leuk vinden hier! Grappig is dat, het is dus voor de noren spannend of we het hier dus echt leuk vinden, onder alle omstandigheden! En ja, nog steeds vinden we het hier fijn, zelfs met gladheid, die hadden we in Nederland ook en wisselend dooi en vorst, ook dat is voor ons niets nieuws. Het verschil is dat je hier dichter bij de natuur staat, met alles wat daarbij hoort en juist dat is wat ons hier aanspreekt!

Siste bildene fra natur var med mye snø. Fra reaksjoner viser det at en tenker at det er virkelig vinter her, med mye snø og minusgrader. Men også her varierer været og har vi hatt mye tøvær, de siste ukene,! Dette er en kjedelig tid når det gjelder været, også  ifølge nordmannerne! Det kan bli glatt på veien, (det blir ikke strødd med salt her, bare med sand,) og på skogstier, hvor kan blir is under snøen! Passe på, altså! Fordi vi sitte og vente ikke på en brukket hofte, brukket rygggraden eller en forstuet skulder! Det krever også en annen måte å vandre, det viser at vi har muskler hvis vi viste ikke som vi har disse muskler, en gratis treningsstudio med forskjellige øvelser! Disse periode er også en spennende tid, når blir det virkelig vinter? Og når blir det mye snø? Man spør oss, etter vi skjørte til Trysil over en glatt vei, eller vi liker det her fortsatt! Morsomt, det er for de mennesker her også spennende eller vi liker det her virkelig, også med disse vær og glattheten. Og ja, fortsatt liker vi det her, til og med glatthet, da hadde vi også i Nederland, og variable tøvær og frost, også det er ikke nyheter for oss. Forskjellen er at man er mer i nærheten fra natur og det er da hva vi liker mye!

Hieronder foto´s van het werk van de plaatselijke bevers. Ik vind het bijzonder wat deze dieren kunnen:

Her bilder fra arbeidet fra lokale bever. Jeg finnes det spesielt hva de kan.

Enkele foto´s van de Natursti, oftewel de blauwe route die we eerder ook geplaatst hebben maar toen zonder sneeuw en met zon:

Noen bolder fra natursti, blå route, for var det ute snø og med sol:

Op 4 november zijn we naar de kerk in Plassen geweest vanwege Allerzielen/Allerheiligen. Alle overledenen worden genoemd en herdacht en er wordt in de kerk en bij hun graf een kaars aangestoken. Mooi om mee te mogen maken.

4. november var vi i kirken, i Plassen, grunn av Allehelgensdag. alle dødsfall er nevnt og hedret og lys er tent i kirken og ved graven. Hyggelig å få lov til å gjøre.

Op mijn dagelijkse rondje met Foxy:

På min daglige runde med Foxy:

Op 17 november is hier in Oddheim de Julemesse, een kerstmarkt, met allerlei activiteiten, dartwedstrijd, schietwedstrijd, koekjesloterij, verkoop van allerlei zelfgemaakte dingen zoals sokken, wanten, sjaals, kerstkabouters, en de mogelijkheid om een warme maaltijd, traditioneel varkens ribben, worst met zuurkool en aardappelen, te nuttigen

Ook worden er dan stomper verkocht. En ik mocht helpen met het maken ervan!

Ik zou niet het Nederlandse woord voor stompe weten. Het is een soort chepatti/tortilla-achtig iets, gemaakt van zure melk, bloem, gesmolten boter met wat stroop en hornsalt. Ook dat laatste weet ik niet wat het is in het Nederlands, een soort zout dat met water wordt vermengd en dan gaat bruisen en waardoor het deeg zich vermeerdert door gassen en lucht. Het wordt gebakken op een grote ronde bakplaat, nu elektrisch, vroeger met hout verwarmd!

Als je het zo leest denk je misschien ´is dit nog lekker´? En dat dacht ik ook toen ik die hornsalt rook, beetje ammoniakachtig, Maar ik kan jullie verzekeren, het smaakt goed en is te gebruiken als brood! Op de foto is Ingrid Bustad te zien, onze buurvrouw! Het was erg gezellig om samen de hele ochtend 12 liter melk en 12 kilo meel te verwerken!

På 17 november er her i Oddheim Julemesse med flere aktiviteter, kaste piler, skyte, kakelotteri, salg fra alt sjølvlaget tinger som sokker, votter, skjerf, julenisser, og muligheten å spise middag, tradisjonelle ribber og pølser met surkål og poteter.

Også blir det salgt stomper. Og jeg har hjulpet med å lage de.

Jeg vet ikke navnet i nederlandsk, men det blir laget fra surmelk, mel, smør, sirop og hornsalt. Også vet jeg ikke hva hornsaalt er i nederlandsk, det er en type salt blandet med vann og da bruser det hvorved deigen øker med gassen og luft. Det blir bakt i en stor runde griddle, oppvarming nå elektrisk, den gang med tre.

Når dere leser det, dere tenke kanskje ´småker det ennå godt´? Og det var hva jeg har tenket også når jeg lukter hornsalt, en liten ammoniakklukt. Men jeg kan forsikre dere, det småker godt og er å bruke  som brød! På bilden ser man Ingrid Bustad, våre naboen! Det var veldig hyggelig sammen til å gjøre 12 liter melk og 12 kilo mel til stomper!

De collega´s van Johan hadden een personeelsuitje bedacht: sieraden maken! Johan was hier erg blij mee…Ik mocht ook mee omdat ik regelmatig help op school! Johan was mee voor de gezelligheid, niet voor sieraden maken.Echter op een gegeven moment bedacht Johan dat het misschien wel mogelijk was om vikingsieraden te maken…En ja hoor, er was een boek over en Johan werd geïnstrueerd! Helaas de ringetjes waren te klein, en dat is niets voor Johan…maar hij heeft het wel geprobeerd!

Wat het volgende personeelsuitje gaat worden is nog niet duidelijk….

Kollegaene fra Johan har tenkt på å gjøre noe hyggelig sammen: å lage smykker! Johan var veldig fornøyd med det…Jeg var også da fordi jeg hjelper på skole regelmessig. Johan var med for omgjengeligheten, ikke for å lage smykker. Immidlertid, på et bestemt tidspunkt utviklet Johan at det blir mulig å lage vikingsmykker, kanskje…Og ja, det var ei bok om det å Johan blir instruert! Desverre var ringene for små og det er ingeting for Johan…men han har prøved det!

Hva de går å gjøre neste gang er ennå ikke klar….

Er is hier geen straatverlichting, dus kan het echt heel donker zijn. We hebben een buitenlamp die aangaat als je binnen een bepaalde afstand komt. Maar het is zo leuk om een lichtje bij je deur te hebben staan, vonden wi, dus dit is onze aanwinst:

Det er ingen gatelys her, så det kan blir veldig mørkt. Vi har et utendørs lampe som går på når du kommer innen en bestemte avstand. Men det er så koselig å ha en utenlys ved døren, finnes vi, så det er våre nyanskaffelsen:

En dan moest ons houthok opgeruimd worden. Het was al bijna leeg, dus de rest eruit gehaald, gesorteerd, in een ander hok opgeslagen, zodat de nieuwe lading aangevoerd kan gaan worden!

En tijdens het uitsorteren kom je ook geschilderd hout tegen en houtblokken die veel te groot zijn voor onze kachel. Dus, zoals al onze buren hier doen, maak je buiten een vuur en fik je alles daar op wat je niet in de kachel wil hebben!

Og da må vedskjulet å bli ryddet opp. Det var nesten tomt, så resten fjernet, sorteres, i et annet uthuset lagret, så nye last tømmer kan komme!

Og under å sortere finnes vi malt tre og for store ved. Så, slik alle våre naboer gjør her, lage et bål uten og brenner alt hva du ikke vil ha i vedovn!

One thought on “Van alles wat, Av alt noe.

  1. Dank jullie wel voor de sfeervolle verhalen weer. Het is net of ik af en toe echt even een kijkje neem bij jullie. En heerlijk zo dicht bij de natuur.
    Tot de volgende opvei!

    Liefs, Lia

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s