Sankta Lucia

Op 13 december vieren ze hier Sankta Lucia. Dit komt oorspronkelijk uit Zweden, maar wordt de laatste jaren steeds meer ook in Noorwegen gevierd. Het gaat over een man, een van de eerste Kristenen, die zich verstopt had voor soldaten en het koud en hongerig had. Daar verscheen de Heilige Lucia met een hoofdkrans van kaarsen/licht en een kaars in haar handen en bracht eten en warmte.

Dit feest werd, door de schoolkinderen, `s morgen vroeg gevierd. Om 8 uur gaan de jongste kinderen en de kinderen van de barnehage naar de gappehuke in het bos. Daar wordt een vuur gemaakt en dan is het wachten. Na een tijdje komen de oudste kinderen aanlopen, al zingend door het donkere bos. Alle kleine kinderen bij het vuur worden muisstil. Voorop gaat Sankta Lucia in een wit kleed, een kroon van kaarsen op haar hoofd, een kaars in haar hand en een mand met eten. Achter haar volgen de andere kinderen, ook in een wit kleed en met een kaars. Al zingend komen ze aangelopen de helling op en als ze bij ons zijn delen ze zelfgebakken lussekatter , een soort broodjes, uit. 

De foto´s zijn niet helemaal geweldig, omdat het nog vrij donker was, maar ze geven een indruk van de sfeer…

Sankta Lucia Sankta Lucia2

Rond kwart voor negen zijn wij naar huis gegaan en dan zie je dit:

kwart voor negen kwart voor negen2

En de Trysil Montessoriskole, de werkplek van Johan!!!

Trysil Montessoriskole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s