Nederland…wat het coronavirus al niet vermag…..

Het Noorse avontuur is voorbij. Voor diegenen die het nog niet wisten: we zijn weer terug in Nederland. Definitief. Voor altijd. De reden? Corona, Covid19, het virus dat de hele wereld in zijn greep houd. Het virus dat maakte dat Noorwegen op 2 maart de grenzen sloot. Onze kinderen, kleinkind, familie en vrienden mochten het land niet meer in. En als wij eruit wilden, werd dat afgeraden en waren we niet verzekerd en als we weer naar huis wilden, moesten we kunnen aantonen dat we in Noorwegen woonden en werkten. Heel gedoe dus. Bovendien was wel duidelijk dat Dit niet zo maar snel over zou zijn En het allemaal erg onvoorspelbaar was, lang vooruit boeken was onverstandig want telkens veranderde de situatie. En toen bleek dat nabijheid van onze kinderen, ons kleinkind, Johan’s moeder broers en zussen heel erg belangrijk waren. Dat wisten we al, maar nu voelden we het. Met name ik vond het heel erg moeilijk. En dat maakte dat we besloten om terug te gaan. Eerst nog over 3 jaar, toen volgend jaar, vervolgens na kerst. Maar toen we eenmaal hadden besloten, bleek het universum niet te willen wachten. Op het werk van Johan liep het aantal leerlingen zodanig terug, dat het voor alle partijen goed was als er minder leerkrachten zouden zijn. En omdat wij toch al besloten hadden, was het een logisch gevolg dat Johan al in Nederland op zoek zou gaan naar een baan. Wie had gedacht dat hij al 26 oktober kon beginnen opeen basisschool in Schijndel.

Toen bleek volgens de Noorse makelaar dat het handiger was om ons huis al voor de winter te verkopen. Dus kwam ons huis 14 september te koop. Wie had gedacht dat het 18 dagen later al verkocht was!!!

Birk, onze lieve hond, kon niet mee. Dat konden we hem niet aandoen. Hij was zo gewend aan vrijheid, zwemmen in de rivier, loslopen, kunnen waken. Binnen no time vonden we via een overplaatsingsbedrijf in Noorwegen, bij Frederiksstad, een fijn adres bij een hele lieve dame, waar Birk zich meteen thuisvoelde.

Verhuisbedrijf gevonden dat ook boedelopslag doet. Wat handig is omdat we een huis gekocht hebben dat nog in aanbouw is. Deze week verhuizen zij onze spullen naar Nederland. We hebben alles ingepakt in dozen en netjes klaar staan.

Afscheid genomen van werk en mensen. Men vond het allemaal erg triest dat we hen gingen verlaten, maar ze begrepen het allemaal wel heel goed.

En nu zitten we hier op de Albertusstraat te Vught. In een klein tuinhuisje in de tuin van vrienden. Bij te komen van al het geregel, de emoties, de energie die het kost en al dat soort dingen. En terwijl iedereen bezig is met corona, bang, boos, eenzaam, moe, het zat is, teleurgesteld, bezorgd en wat al niet meer, genieten wij van het dicht bij onze kinderen, vrienden en familie zijn, van de luxe in de supermarkt, de korte afstanden, de wind, verkennen van een nieuwe omgeving, wandelen in loofbossen, en natuurlijk van het fietsen. Wat niet wegneemt dat wij ook de officiële berichtgeving over Covid19 volgen, natuurlijk, net zo goed, maar dat andere, dat positieve is er niet minder om.

Birk

14 thoughts on “Nederland…wat het coronavirus al niet vermag…..

 1. Goh Johan en Marga! Béétje geschokt ben ik wel. Dat Corona ook dít vermag…
  Maar toch ook wel weer geweldig hoe alles ná dit ingrijpende besluit zo voorspoedig verliep! Welkom terug! Nu eerst maar eens bekomen van de stormachtige periode die jullie achter je hebben liggen. 💞

  Like

 2. Johan en Marga, dit is toch wel een heftig bericht. Mijn reactie: jammer voor jullie. Ik vond dat jullie het daar geweldig hadden. Maar ik heb het natuurlijk alleen maar van afstand meegemaakt. Wij wensen jullie weer een fijne toekomst in Nederland. Marleen en Wim.

  Like

  • Heftig, ja en nee. Het gemis was op een gegeven moment erg groot. Je nog zo mooi kunt wonen, als je het niet kunt delen, dan wordt dat echt minder belangrijk. Dus wij zijn weer blij dat we in de buurt zijn, 😉

   Like

 3. Jeetje; wat een heftige ontwikkelingen allemaal. Ik vond het leuk om jullie wel en wee in het mooie Noorwegen te volgen.
  Maar goed: knoop tot terugkeer om duidelijke redenen doorgehakt en toen liep alles toch min of meer op rolletjes wat ik zo lees.
  Meteen weer een baan voor Johan; de tijden in het onderwijs kunnen verkeren…:-)

  Welkom terug in NL Misschien weer gaan roeien? In Den Bosch of zo?
  HG,
  Janne Opmeer
  RV Aeneas

  Like

 4. Johan en Marga welkom terug in Nederland. Dicht bij jullie kinderen, kleinkind en familie. Jullie kunnen trots terug kijken op een mooie ervaring en evengoed trots zijn voor nu en en alle uitdagingen met kids en familie in de buurt.
  Liefs Loes

  Like

 5. hoi Marga, het ging idd heel snel bij jullie. Je schrijft makkelijk en heel beeldend, ik zie het snelle proces voorbij trekken en jullie in het tuinhuisje zitten. Zo kan het gaan. En nu genieten van de nabijheid van jullie kinderen en kleinkinderen. Ik kan het zo goed begrijpen omdat mijn eigen zus in Denemarken zit en op dit moment niet het land uit mag vanwege de nertsen en het gevreesde gemuteerde virus. Ook hun dochter zit ver weg, in Berlijn. Dat maakt het er niet gemakkelijker op. Oh…en hun huis staat al langer te koop op het eiland. Lastig.
  Met dat gegeven waarderen enorm dat we vlakbij onze familie wonen. Gisteren is Funs en vriendin hier geweest na een lange periode. Fijn is dat (Laura kan nog niets ruiken, nasleep van corona)
  De hond achterlaten….een troost dat hij/zij een goed adres heeft nu.
  Ik wens jullie veel genot toe. Laaf je aan alle gedachten dat je zo maar naar je familie kunt rijden, alleen dat al is helend voor de ziel.
  liefs Anne

  Like

 6. Lieve Marga en Johan,
  Hoop dat jullie weer een beetje geacclimatiseerd zijn…niet niks!
  Veel geluk en ik wens jullie toe dat jullie ondanks corona en heel fijne tijd tegemoet gaan.
  Liefs, Lia

  Like

 7. Hallo Marga en Johan!
  Wij koesteren mooie herinneringen aan de ontmoeting met jullie tijdens de prachtige trans Mongolië treinreis. Ik ( Janny ) ben juist gestopt met werken en Jaap volgt in juni. We kochten reeds een camperbusje en onze eerste reis zal o.a. Noorwegen betreffen. En zo dachten we weer aan jullie en vond ik het adres van de site terug. En …zijn jullie weer terug in Nederland. Verrassend! Maar zeer begrijpelijk dat je je naasten mist in tijden van corona. Dapper dat jullie zulke ingrijpende besluiten nemen. Helaas zullen we jullie dus niet bezoeken in Noorwegen… Wie weet ooit in Brabant..
  Warme groet,
  Janny en Jaap

  Like

  • Hoi Janny, leuk dat je hier reageert. Wat leuk een camperbusje. Zal voor nu nog wel alleen in Nederland zijn. Als dat hele gedoe voorbij is, is Noorwegen zeker aan te raden, ook al wonen wij er niet meer, haha. In Brabant altijd welkom, na de lockdown vanzelfsprekend. Waar wonen jullie ook alweer?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s